Sala Operei din Timișoara, devine pentru o seară, Sală de Bal, în 25 noiembrie, la ediția a X-a a Balului Vienez de la Timișoara!
Construcția clădirii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, celebrii pe teritoriul fostului Imperiu austro-ungar, pentru Teatrele realizate la Budapesta, Viena, Odessa, etc. A fost finalizată în 1875, fiind parțial finanțată de către Administrația orașului. În prima sa formă, clădirea adăpostea o sală de spectacole (actuala sală a Teatrului și Operei, scena, magaziile anexe administrative și cabine), un han și, în jur, dispuse simetric, spații comerciale.
Clădirea a fost devastată de două mari incendii. După cel de-al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale, reconstrucția făcându-se după planurile arhitectului Duiliu Marcu, fațada principală și sala de spectacole fiind refăcute în stil neobizantin, caracteristic arhitecturii românești a momentului. De asemenea, trebuie menționat că, în interior, frescele realizate de pictorul Kiriakoff, reproduc personaje din istoria și basmele poporului român.
Sala de spectacole a teatrului național este construită clasic, în stil "cutie italiană". Are o capacitate de 600 de locuri în stal, balcoane și loje, dispuse frontal în raport cu scena.